Zapewne zauważyłeś, że zlewozmywaki stalowe to najpopularniejszy wybór wśród właścicieli lokalów gastronomicznych. Pomijając obowiązujące przepisy, czy zastanawiałeś się, co sprawia, że to właśnie stal jest najlepszym wyborem jeśli chodzi o zlewy do kuchni komercyjnych? Pozwól, że przedstawimy Ci 6 powodów, dlaczego zlewozmywaki stalowe są używane w lokalach gastronomicznych!
1. Wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne
Zlewy stalowe posiadają wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne. W przeciwieństwie do zlewozmywaków ceramicznych czy granitowych, ich powierzchnia jest odporna na mikropęknięcia, czy odpryski. Czy to znaczy, że jest niezniszczalna? Oczywiście, że nie. W zlewach stalowych mogą powstawać wgniecenia, na wskutek np. upuszczenia ciężkiego przedmiotu. Wgniecenia te jednak w żaden sposób nie wpływają na dalsze użytkowanie zlewozmywaka, a jedynie na ich estetykę.
2. Stal odporna na korozję i przebarwienia
Kolejną cechą działającą na korzyść stali nierdzewnej, jest to, że wykonane z niej zlewy kuchenne są odporne na przebarwienia. Sprawia to, że na dłużej zachowują estetyczny wygląd. Natomiast ich odporność na korozję pozytywnie wpływa na ich żywotność.
3. Dziecinnie prosta konserwacja
Kuchnie komercyjne są wykonane ze stali nierdzewnej ze względu na jej właściwości higieniczne. Czyszczenie zlewu, stalowych blatów i kuchenek jest łatwe i szybkie. W powierzchniach stalowych i prostych stalowych meblach nie ma zakamarków, w których mogłyby gromadzić się bakterie i nieczystości.
Stal posiada właściwości antybakteryjne, a jej gładka powłoka uniemożliwia przywieranie do niej brudu. Do czyszczenia takiej powierzchni wystarczy wilgotna ściereczka. W przypadku większych zabrudzeń można użyć specjalnych środków przeznaczonych do produktów ze stali nierdzewnej.
4. Odporność na wysokie temperatury
Kto choć przez chwilę przebywał w kuchni komercyjnej, ten wie, że tu króluje pośpiech. Nie ma czasu na zastanawianie się, czy wysoka temperatura wrzuconego do zlewu garnka nie uszkodzi jego powierzchni, a postawiona na stole patelnia nie przypali blatu. Chociaż zlewozmywaki granitowe i ceramiczne posiadają dosyć wysoką odporność na działanie wysokich temperatur, to jednak nie jest ona tak duża, jak w przypadku zlewów stalowych. Zresztą często do odkażania powierzchni zlewozmywaków wykonanych ze stali nierdzewnej wykorzystuje się wrzątek w połączeniu z chemikaliami – zlewy stalowe znoszą to bez zająknięcia!
5. Szeroki wybór wzorów i kształtów
Ze względu na nieustającą popularność, zarówno zlewy komercyjne, jak i te na potrzeby użytku domowego, dostępne są w bardzo dużej ilości wzorów i kształtów. Do wyboru masz m.in. zlewy jedno-, dwu- i półtorakomorowe; zlewy narożnikowe, odwracalne, prawo- i lewostronne, kwadratowe, okrągłe i prostokątne i wiele, wiele innych.
Jeśli jesteś ciekawy, jakie jeszcze wzory zlewów stalowych są dostępne, możesz sprawdzić to na jednej ze stron producentów lub dystrybutorów, np. tu: https://comitor.pl/katalog/zlewozmywaki/zlewozmywaki-stalowe/.
6. Korzystna cena
Oprócz wszystkich wspomnianych wyżej cech, kolejną, która stanowczo wyróżnia zlewy stalowe na tle innych zlewozmywaków, jest niewątpliwie ich cena. Jeśli więc właścicielowi restauracji przyjdzie zlewozmywak wymienić na nowy, chociażby ze względu na zmianę wystroju lub potrzeb, to z pewnością nie będzie to takie obciążenie finansowe, jakie spotkałoby go w przypadku np. zlewu ceramicznego. Również koszty wymiany stalowych blatów na nowe są znacznie niższe, niż w przypadku wymiany ich na spełniające wszystkie normy i praktyczne w użyciu meble drewniane.
No Comment! Be the first one.